woensdag 2 maart 2011

Laat het feest beginnen - Niccolo Ammaniti


Wat een bizar boek is dit! Een kleine bende, die satanistische rituelen wil uitvoeren, maar dat eigenlijk nog nooit echt gedaan heeft en eerlijk gezegd ook niet zo goed weet hoe zij dat moeten aanpakken heeft besloten om nu toch écht een daad te gaan verrichten. Binnen één week tijd moet een satanistisch ritueel plaatsvinden anders gaan ze uiteen.

Een magnaat geeft een over de top feest waar heel bekend Rome bij aanwezig zal zijn. Op dat feest wil de bende, Beesten van Abaddon genaamd, hun slag slaan. Op datzelfde feest loopt ook Fabrizio Ciba rond, een hoofdrolspeler in een andere verhaallijn in dit boek. Fabrizio is een schrijver, die teert op zijn oude successen en hoognodig inspiratie nodig heeft voor een nieuwe roman. Alle verhaallijnen komen samen op de avond van het grootste feest dat Rome ooit gezien heeft, maar wel op een manier die voor mij een beetje 'too much' is. Dat is ook overduidelijk de bedoeling van de schrijver. Je moet ervan houden denk ik.

Het boek leest als een trein, zoals alle boeken van Ammaniti. Hij zet zijn hoofdpersonen, zoals altijd, onnavolgbaar goed neer. Toch mis ik de typische kleine setting; het 'dorpsgevoel'. Als je nog nooit iets van deze schrijver hebt gelezen dan zou ik niet met dit boek beginnen. Hij valt qua verhaallijn mijns inziens een beetje uit de toon bij de topboeken 'Ik haal je op, ik neem je mee' en 'zo God het wil' . De gekozen invalshoek van 'Laat het feest beginnen' is dan misschien wel niet helemaal mijn ding, maar ik ben toch blij dat ik ook dit boek heb gelezen. Wat kan deze man schrijven.
Aantal Pag 302
Waardering: ***