zaterdag 26 februari 2011

Wolf hall - Hilary Mantel


Een enorme dikke pil. Ook de vuurrode kaft zorgt ervoor dat het niet te missen is tussen zijn soortgenoten in de boekhandel. Zo'n indrukwekkende buitenkant schept verwachtingen en die worden helemaal waargemaakt. Niet voor niets is dit boek uitgeroepen tot winnaar van de Booker prijs 2009.

De schrijfstijl is vanaf het allereerste moment opvallend en pakkend. Het is geschreven vanuit de hoofdpersoon Thomas Cromwell. De 'over de schouder meekijken'-schrijftechniek is geweldig uitgevoerd. Dit mag dan wel niet de technische term zijn, maar je begrijpt wel wat ik bedoel.

Het boek gaat over het indrukwekkende levensverhaal van Thomas. Van zijn jeugd tot aan zijn rol als belangrijkste adviseur aan het engelse hof van koning Henry. Het is natuurlijk ongekend hoe hij als 'gewone man' ondanks zijn lage afkomst zo'n positie weet te veroveren. Tot dan toe uitsluitend voorbehouden aan mannen van stand.

Het gekonkel aan het engelse hof leent zich natuurlijk uitstekend voor een roman. Niet te geloven wat men vroeger allemaal uithaalde om maar in de gunst van de koning te komen. Dat je vervolgens ook weer zonder pardon uit de gratie kon vallen bij het minste of geringste. De manier waarop vrouwen werden ingezet door familie en niet te vergeten ook hun eigen gehaaide tactieken. Thomas More zijn standpunten komen goed naar voren en ook Anne Boleyn zet ze geweldig neer. Knap hoe ze aandacht geeft aan alledaagse dingen: de dagelijkse werkzaamheden van Thomas, de gang van zaken in zijn huishouden. Je krijgt een goed tijdsbeeld.

Ik heb al vaker romans over deze woelige periode gelezen. In 'de Boleyn zusjes' van Philippa Gregory wordt de periode bijvoorbeeld beschreven vanuit de invalshoek van de vrouwen. Alleen is dat qua literair niveau absoluut niet te vergelijken met dit boek. Dit boek staat op eenzame hoogte en heeft daardoor ook gelijk één groot minpunt. Het is namelijk niet zo toegankelijk. Ik ben blij dat ik al redelijk wat van de periode afwist tijdens het lezen van dit boek. Ik kan me voorstellen dat het anders wel eens verwarrend kan zijn, met zoveel belangrijke personages, die allemaal hun unieke stempel drukken op deze belangrijke periode in de geschiedenis.

Een interessant boek, ontzettend knap geschreven. Geschikt voor liefhebbers van engelse geschiedenis, die een literair hoogstandje wel kunnen waarderen.
Aantal pag:665
Waardering: ***

woensdag 23 februari 2011

Mijn keuken van de zon - Virginie Becanson


In dit kookboek geeft Virginie allemaal heerlijke groente & fruit recepten. Nou ben ik zelf geen vegetarier, maar wij hebben ze wel regelmatig te gast. Dan willen we graag een smakelijk gerecht voorzetten en niet gelijk vervallen in standaard vega-gerechten met kaassauzen en/of noten. De recepten in dit kookboek zijn daarvoor een goede inspiratiebron. Ook zijn de gerechten die Viriginie in haar boek laat zien ideaal om als bijgerecht te serveren - dus dit is echt geen typisch vegetarisch kookboek. Ook prachtig qua vormgeving trouwens met mooie foto's. Je krijgt gelijk zin om de gerechten te maken.

Genre: Kookboek

Aantal pag

Waardering: ***

dinsdag 22 februari 2011

De bibliotheek van onvervulde dromen - Peter Manseau

Wat een heerlijk boek is dit. Eerlijk gezegd moest ik wel even doorbijten om in het verhaal te komen. Het begint nogal stroef met uitleg door een jonge man (de vertaler ) over de achtergrond van zijn kennismaking met de hoofdpersoon Itsik (de joodse dichter). Daar moet je even doorheen. Geloof me, het is het waard.

Het boek vertelt de geschiedenis van een joodse man en zijn strijd om erkenning als jiddisch dichter. Door dit boek wordt inzicht gegeven in de levensomstandigheden van de joden in Rusland en New York aan het begin van de vorige eeuw. We volgen het leven van Itsik die zich door tal van dramatische gebeurtenissen worstelt om zijn droom te verwezenlijken: de publicatie van zijn jiddische dichtkunst en zoektocht naar zijn 'voorbestemde' vrouw.

Ik vond het erg interessant om te lezen over de verschillende standpunten aangaande het te gebruiken schrift binnen de joodse gemeenschap. Persoonlijk wist ik voordat ik dit boek las niet dat de onderlinge verschillen tussen het hebreeuws en het jiddisch zo groot waren. Deze materie wordt op een zeer levendige wijze verwerkt in het verhaal. Absoluut geen taaie kost. (Daarmee doel ik met name op het deel van het verhaal dat zich afspeelt in de kroeg in Odessa.)
Het verhaal wordt mooi opgebouwd en dit boek komt qua beleving voor mij in de buurt van 'Het lot van de familie Meijer ' van Charles Lewinsky. Dit laatstgenoemde boek vind ik persoonlijk overigens nog wel een stuk beter en toegankelijker geschreven. Prachtige titel met een zeer trieste betekenis. Alleen daarvoor het lezen al waard. Een aanrader.
Ik plaats dit boek in het genre: historische familieroman.
Aantal pag: 383
Mijn waardering: ****