woensdag 27 april 2011

Honderd jaar - Herbjorg Wassmo


Honderd jaar is een heerlijk boek, waar je werkelijk doorheen vliegt. Een verademing dus voor mij na de vorige twee leeservaringen (zie laatste twee recensies op deze blog) :-)

In dit persoonlijke boek beschrijft Wassmo de geschiedenis van haar eigen familie. Ze is aan dit project begonnen om de ervaringen en gang van zaken in haar eigen leven beter te begrijpen, zo geeft ze zelf aan in haar voorwoord. Ze begint haar zoektocht met het levensverhaal van haar overgrootmoeder en werkt langzaam toe naar haar eigen leven. Daarbij gaat ze overigens niet altijd chronologisch te werk. Soms moet je tijdens het lezen even schakelen en bedenken waar je nu weer in de verhaallijn terecht bent gekomen, maar doet aan het leesgemak niets af.

Het boek is daarbij ook een stuk minder 'zwaar' en 'donker' dan haar eerdere werk. Het boek ligt qua stijl een beetje in de lijn van Anna, Hanna & Johanna van Marianne Frederiksson. Leuk ook hoe Wassmo in dit boek de personages Benjamin & Karna via een zijweg eventjes de revue laat passeren. Deze karakters zij oude bekenden uit haar eerdere trilogie (Dina-Benjamin-Karna). Honderd jaar is in ieder geval goed voor een flink aantal uren leesplezier. Echt een aanrader voor liefhebbers van familieromans.
Genre: Familieroman
Aantal blz:
Waardering: ****