zaterdag 26 maart 2011

Leuke reactie van Petra de Boevere

Via twitter kreeg ik de volgende reactie van Petra over mijn review van haar boek:

"@Slijterijmeisje Wat een mooie recensie! Dank je wel @Venselaar !"

Kijk, dat is nou de kracht van social media!

woensdag 23 maart 2011

Meisje van de Slijterij - Petra de Boevere


Ik heb dit boek gekocht om me eens wat in te lezen over het onderwerp 'social media'. Ik heb namelijk af en toe mijn twijfels over dit fenomeen. Het typerende 'wie zit nou te wachten op mijn verhalen' gevoel overvalt mij telkens weer. Tussen allerlei technische verhandelingen vond ik dit juweeltje. Goh, 'meisje van de slijterij' - die naam kwam mij gelijk bekend voor. Ik bleek al eerder ergens over haar Zeeuwierjenever gelezen te hebben.
Dit boek van Petra de Boevere is echt een schot in de roos. Zij deelt haar ervaringen met internet en hoe zij social media, zowel privé als zakelijk, benut. Het leest lekker weg en heeft tal van herkenbare aandachtspunten. Heerlijk hoe zij ook haar minder succesvolle verhalen deelt. Dat geeft de burger moed.

Ze geeft aan dat je vooral dicht bij jezelf moet blijven (dat lukt!), niet moet denken dat je een soort journalist bent (don't worry:-)) en dat je over je passie(s) moet bloggen (zit goed!). Bij haar had iedereen in de omgeving aanvankelijk ook zoiets van - waar hou jij je in godsnaam mee bezig? Zonde van je tijd. Daar loop ik ook wel een beetje tegenaan, waarbij ikzelf met name de meest kritische commentator ben. Social media is een verlengstuk van offline communicatie en als je het zo bekijkt is het alleen maar een mooie manier om met meer mensen in contact te komen. De twijfels die ik had over bloggen en twitteren zijn door het lezen van dit boek weggenomen.

Voor iedereen die relatief onbekend is met de kracht en mogelijkheden van social media is dit boek een echte aanrader. Verwacht geen handleiding; daar zijn weer andere boeken voor. Na het lezen van dit boek heb ook ik nu de stap naar twitteren gemaakt. Mijn eerste 'tweet' is, mede dankzij Petra, inmiddels een feit.
Genre: non-fictie
Aantal blz: 180
Waardering: ****

dinsdag 22 maart 2011

De Nevelprins - Carlos Ruiz Zafon


Schaduw van de wind kent iedereen. Wat een prachtboek! Echt één van de mooiste romans, die ik de afgelopen jaren gelezen heb. Niet weg te leggen. Je moet gewoon doorlezen. Ook het vervolg 'Spel van de Engel' las ik in één ruk uit. Eveneens een echte bestseller, hoewel naar mijn idee iets te surrealistisch. Wat een pen heeft deze vent. Dus toen ik zag dat er weer iets van Zafon uitkwam wist ik niet hoe snel ik het boek moest bestellen. Iets te enthousiast, bleek.

De Nevelprins is het échte debuut van Zafon en verschijnt nu alsnog in het Nederlands.
Een typisch gevalletje van succes uitmelken? Daar kan ik nooit zo goed tegen. Enigszins teleurgesteld ben ik aan het boek begonnen.

De Nevelprins verhaalt over een jongen Max, die samen met zijn ouders en zussen verhuist naar een klein dorpje aan zee. Daar ligt vlak voor de kust een oud wrak, dat ooit tijdens een hevige storm is gezonken. De familie betrekt een oud huis met achter in de tuin een vreemde beeldentuin. Als Max een nieuwe vriend maakt in het dorp, die hem mee uit duiken neemt naar het scheepswrak komt hij terecht in een gruwelijk avontuur. Niets is wat het lijkt en niemand blijft gespaard. De nevelprins heeft zijn zinnen gezet op wraak.

Dit boek is duidelijk geschreven voor tieners. Het is spannend en ook de donkere sprookjesachtige verteltrant, die je in zijn latere romans terugziet komt hier goed tot uiting. 'Duivel'-personages spelen bij Zafon een belangrijke rol. Ik moet zeggen dat ik zelf op jongere leeftijd dit boek zou hebben verslonden. Nu is het mij teveel een kinderboek. Qua spanningsniveau ligt het een beetje op één lijn met boeken als 'Belladonna kamer 16' van Anke de Vries en 'Harry Potter en de halfbloed prins' (deel 6) -JK Rowling.

Aan lezers, die hopen op typische Zafon kwaliteit, zou ik dit boek afraden. De Nevelprins is een vingeroefening voor zijn latere romans. Hij blijkt in het totaal 4 boeken te hebben geschreven, voordat hij aan Schaduw van de wind begon. Ga ik die ook allemaal lezen als ze in het Nederlands uitkomen? Tja,...ik ben er nog niet uit, maar vrees dat ik de verleiding niet zal kunnen weerstaan.
Genre: young adult (14 jaar)
Blz: 208
Waardering:**