zaterdag 28 mei 2011

De rozenkoningin - Philippa GregoryHet is duidelijk te merken dat ons seizoen inmiddels in volle gang is. Mijn effectieve leesuurtjes zijn weer gereduceerd tot 'nog even één hoofdstukje voor het slapen gaan'. De tussenpozen tussen mijn leeservaringen op deze blog zijn dan ook iets langer dan voorheen, zoals je waarschijnlijk al wel hebt gemerkt.

Jammer genoeg heb ik de Rozenkoningin niet in één ruk kunnen lezen. Daar leent dit boek zich uitstekend voor. Een must-read voor liefhebbers van de historische roman (like me), zoals overigens alle boeken van Gregory. Dit boek is het eerste deel van haar serie over de neven-oorlogen in Engeland. Een stukje geschiedenis waar de schokkende gebeurtenissen elkaar in hoog tempo opvolgen.

De weduwe Elisabeth, hoofdpersoon van deze roman, verleidt koning Edward IV en dan begint de ellende. Ze komt terecht in de bloedige strijd tussen het huis van York (familie van de Witte Roos) en Lancaster. Ze moet vechten voor haar positie en veiligheid van haar kinderen. Niemand is te vertrouwen en heeft een verborgen agenda. Ook binnen de eigen familie gaat men letterlijk over lijken om de positie in de lijn van troonopvolging te verbeteren of erger nog, volledig op te eisen. Elisabeth doet haar uiterste best om zich in dit web voor intriges en jaloezie staande te houden. Ze probeert met man en macht om de plek van haar kinderen als ware troonopvolgers te beschermen. Een zware strijd, waarvan de uitkomst onzeker is....

Ik blijf mij verbazen over het gekonkel en gearrangeer van families om maar op de juiste plek te komen binnen de troon-hierarchie. Moest ik bij Wolf Hall (zie elders op deze blog) ploeteren om de verhaallijn goed te blijven volgen, de Rozenkoningin is zeer toegankelijk geschreven. Dat is ook de kracht van Gregory. Het is niet noodzakelijk om de geschiedkundige achtergrond van het verhaal te kennen, voordat je aan dit boek begint. Het is ook gewoon een heerlijk leesboek. Ik kijk in ieder geval uit naar het volgende deel van deze serie.

Genre: Historische roman
Aantal blz: 415
Waardering: ****