maandag 18 april 2011

Uitweg - Elsa Osorio


Toen ik voor het eerst een boek van Osorio las was ik gelijk verkocht. Wat kan die vrouw schrijven. Zo indrukwekkend, pakkend en ook zeer beklemmend. Dat eerste boek was de bestseller 'Luz'. Ze trekt je echt het verhaal in en ik kreeg echt kippenvel bij sommige stukken. Haar 2e boek 'Ana' is ook geweldig en een stuk minder dramatisch, want 'Luz' is wel erg zwaar & heftig. In deze derde Osorio gaat ze weer verder in de lijn van Luz. Een pittig boek dus.

Het zijn allemaal losse verhalen. Op de voor haar kenmerkende beklemmende stijl vertelt Osorio de verhalen van verschillende personages, die de meest verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt en dat nu proberen een plekje te geven; oftewel een uitweg zoeken. De ontvoerings/martel-praktijken in Argentinie, ook in Luz natuurlijk een belangrijk thema, komen in dit boek wederom duidelijk naar voren.

Soms is het wat verwarrend om te lezen. Dan val je midden in een situatie en moet je echt even puzzelen om de verhaallijn goed in beeld te krijgen. Een wat apart gekozen opzet. Het één na laatste verhaal was voor mij net een brug te ver. Toen was Osorio mij in ieder geval even kwijt. Ik ben trouwens sowieso meer van de roman dan van losse verhalen. Neemt niet weg dat het een knap geschreven boek is, waar je echt even de tijd voor moet nemen. Geen lichte kost, maar wel de moeite waard. Ik kijk uit naar haar volgende roman.
Genre: Verhalen
Aantal blz: 157
Waardering ***

Geen opmerkingen:

Een reactie posten